Spanyol menyasszony

„Egészen könnyű olyan férfiba beleszeretni, akinek magasabbra lendül a lába, mint egy balettosnak. Olyan férfiba is könnyű, akinek megsérült a szeme, de olyanba sem nehéz, aki kopasz. Egyáltalán nem nehéz beleszeretni valakibe."


Via del Corso

(szerb)

Kijárat az Adriára – James Bond Bácskában

"A Vajdaságban élő, Sziveri-díjas írónő regénye a kilencvenes évek tragikus történelmi-egyéni élményeinek epikus lenyomata. A regény elbeszélőinek nyomozásai rendre az egyéni sorsok nyomvonalait és a személyiség belső tájait kutatják, de ezekben a szövegekben rendkívül fontos a háborús hátország mindennapjainak atmoszférája. "


Via del Corso

Lovas Ildikó a vajdasági magyar írás újabb jelensége; a szót szándékosan használom így, mert irodalmi föltűnése csakugyan jelenség volt. Ő már az Új Symposion ún. nagy nemzedékének, sőt nemzedékeinek beérkezése után jelentkezett, őrzi ugyan azt az irodalmi újdonságot, amit ők hoztak, de írásaiban erős koncentráltság lelhető föl, a pontosság, a nyelv takarékos használata jellemzi.


Meztelenül a történetben

A Meztelenül a történetben elnyerte a 2000. évi Bodrogvári-díjat (BoÜko Krstić Vodolija című regényével együtt) mint az év legkiemelkedőbb irodalmi alkotása.


Kalamáris

Első önálló kötete, a Kalamáris elnyerte az 1994. évi Szirmai Irodalmi Díjat, amelyet minden második évben ítélnek oda a legjobb novelláskötetnek.